Informatie

Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO)

Het programma WOZO van minister Helder draagt bij aan een brede maatschappelijke beweging, om een omslag te maken in de organisatie van de zorg en ondersteuning van ouderen.  Aangepast op de veranderende voorkeuren van ouderen om zo lang mogelijk regie op eigen leven te houden. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Betrokken partijen hebben een gemeenschappelijk beeld van de opgave: we willen, we moeten en we kunnen anders.

  • Zelf als het kan
  • Thuis als het kan
  • Digitaal als het kan

Samen met de sector zoeken naar een persoonsgerichte effectieve aanpak. De leef vraag staat centraal, niet de zorgvraag. Ondersteuning en zorg wordt in de buurt georganiseerd, zodat ouderen zoveel mogelijk in de eigen omgeving kunnen blijven leven, wonen en naar buiten durven.

CPO en langer zelfstandig wonen

Het aanbod en de bouw van woonvormen voor 55-plussers blijft achter bij de vraag. Er is dus behoefte aan levensloopbestendige of gemakkelijk aanpasbare woningen om zo lang mogelijk zelfstandig en prettig in een vertrouwde thuisomgeving te kunnen blijven wonen. Steeds meer 55-plussers die nog midden in het leven staan en vitaal zijn, nemen daarom de stap om samen met anderen een innovatieve en kleinschalige geclusterde woonvorm te realiseren. Hierdoor kunnen zij onder gelijkgestemden in hun vertrouwde omgeving blijven wonen met behoud van privacy. De financiering is een belangrijk knelpunt. De SWZ (Stimuleringsregeling Wonen en Zorg) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt particulieren bij de financiering van kleinschalige, innovatieve woonvormen, die eventueel gecombineerd worden met zorg.

Zilverrug mensen

De Gemeente Overbetuwe

De gemeente Overbetuwe stimuleert in het kader van de Woonagenda 2025 dit bijzondere woonconcept. In het 2e en 3e kwartaal van 2023 werkt de gemeente Overbetuwe hiervoor een aanpak uit.

De gemeente Overbetuwe geeft een stimuleringslening (met een zeer lage rente of zelfs renteloos) om de aanloopkosten te financieren. Dit wordt in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) geregeld.

Zilverrug is bouwen met achtervang

Een achtervang is een partij die tijdelijk deelneemt als een particuliere deelnemer zich tussentijds terugtrekt, of als een deel van de woningen bij de start van de bouw nog niet is verkocht. Door het betrekken van een achtervang bij het bouwproject loop je zelf minder risico.